Тренелариум на PETZL Rock Trip Manikia

Първо, за PETZL ROCK TRIP 😊

  • Ало, алоооо, какво, алоооо…
  • Не, няма никакви свободни места в селата около Маникия. Нали знаете, че ще има по това време катерачен фестивал. Всичко е запълнено, даже поляните с маслини и паркингите!
  • Тренерееее….. 😊 😊 😊
  • Тъкмо се бяхме прибрали от катерене в Турция, в София беше адски студ, всички скали бяха протекли тук и то, от само себе си дойде.
  • Хайде, отиваме в Маникия!
  • В никакъв случай. Аз на нови обекти не стъпвам. Ще е някаква лудница по скалите, маршрутите няма да са добре почистени, нали знаеш какво е?!

Вече в колата, след три дни….

  • Толкова е яко, че ще отидем на ново място. Има и скали и море!

Пътят от София до Маникия е 789 км или 8часа и 59 мин.

Ние си намерихме място за пребиваване в село Муртери, което е на 20 км от зоните за катерене, на брега на морето.

Вълшебно място е това село.

Огромна плажна ивица и в  тази част на годината абсолютно безлюдно. Няма магазин, само две кафенета за закуски и напитки. Няколко местни жители, няколко кучета, котки и ….морето.

Къщата ни беше току пред самото море. Чиста, комфортна, с кухня оборудвана с всичко необходимо, чудесна баня с топла вода и най-невероятната гледка през прозореца. В близкото село Orio има таверна с прости, но много вкусни храни – сувлаки, салата, картофи, баклава, всичко от което стомаха радостно да подскача. На 20 км е село Kymi, в което има повече разнообразия за хранене, хора, пристанище, магазини, а бе курорт.

Връщам се на катеренето. 😊

Катерачните обекти са разположени около село Маникия и село Вриси.

След като си закупихме гидовник, веднага се заехме с изучаването му, за да изберем нашето място за катерене.

И оооооо, споменах ли че беше 29 градуса?!

Почти всички обекти са с изложение Ю, ЮИ, ЮЗ.

Най-впечатляващият обект –  The Norht Face – очевидно със северно изложение е затворен за катерене от Януари до Юни, заради грабливите птици, които отглеждат малките си по скалите.

Веднага разрешихме проблема с факта, че чудесно ще ни се получи да лежим на плажа до обяд, след което до 20.00ч. може да се катери на сянка, и то всеки ден, защото има достатъчно време за почивка и възстановяване.

Златисто жълт варовик, над 60 метра , сиви и черни „туфи“ („черва“ или просто натечени образувания от варовик), надвеси, плочи, полегнало, мултипич, катерене над вода.  Има от всичко, за всеки!

Определено маршрутите имат необходимост от доста трафик по тях, защото повечето са ковани набързо и не са почистени добре. Задължително е катеренето с каска в момента. Все още има неща, които падат.

За десетина дни успяхме да  обиколим няколко от тях, които ни направиха доста добро впечатление.

Веднага цитирам няколко:

Dragonera – 30 мин подход от пътя, към 25 маршрута и възможност за поне още 50. Червеникав варовик,  надвес с туфи. Интересно катерене с маршрути от 20 до 50 метра. С категории от 6б+ до 8б. Има лабилни камъни все още.

Le Bal con – 20 минути подход, невероятни 14 маршрута. Чудесно качество на скалата. Жълто сив варовик, надвес с туфи. Категории от 5б+ до 8б+. От 17 до 35 метра.

Canyon, Manikia paralia – изключителен сектор с надвеси, добро катерене по маршрути с дължина от 15 до 35 метра. Огромни туфи, драперии, интересно катерене. Скалата е жълтеникаво сива. Има възможност от падане на камъни тук-таме, но сравнително здрава. Разнообразието от категории е от 6б до 8б+. 35 маршрута с възможност за още поне толкова. Подходът е 30 минути.

Les larmes de Sisyphe – подходът е 25 минути, чудесна скала в надвес с туфи. Категории от 6а до 8а+. Златисто сива скала, интересно катерене. Дължина на маршрутите от 18 до 40 метра прекрасно катерене.

За първи път ми се случва да се катеря на нов обект и усещането е страхотно. Няма маркери по скалите, няма магнезий, които да дават идея на къде върви маршрутът, не си сигурен коя хватка каква е. Понякога мислиш, че хващаш джоб, но уви, просто перваз. Скалите имат все още микрорелеф и е добре да се внимава, за да не нараните ръцете си – да си свалите бързо кожата от пръстите. 😊

Все още нищо не е полирано и катеренето по туфи е направо чудесно. Добре е да си осигурите две наколенки, за да си ползвате коленете и на следващия ден. 😊

И да, не подценявайте наличието на каска. Добре е да е на главата ви, поне докато осигурявате.

За жалост нямахме достатъчно време да се насладим на deep water solo и Multipitch, но това което разказваха участниците в различните сесии беше, че е страхотно!

В рамките на три дни екипът на PETZL ROCK TRIP бяха подготвили за участниците различни клиники за усъвършенстване на уменията или научаване на нови неща. Гурутата в катеренето водеха тези клиники.

Както казваха мнозина, яко е да се катериш по погледа на тези дето ги гледаш по филмчетата.

Истинско удоволствие е да наблюдаваш хората, от въпросните филмчета как приемат катеренето.

Всеки идва до обекта с раничката, разглежда си гидовника, разкършва се леко, слага наколенките, връзва се на въжето и тръгва.

И оооо, това не е 6а, това по-което загрява е само 8а. 😊

Да, няма треперене, няма напрежение, само любопитство от предстоящите хватки, стъпки, места за почивка, движението е непрекъснат ритъм.

Зарибяващо е и ти да се чувстваш по този начин на скалата. 😊

Успяхме да се насладим на катеренето на Анак Верховен и  Седрик Лаша.

Срещнахме се с Дейв Греъм, Нийл Гришам, Шон Вилануева.

Последната вечер имаше парти и се бяха събрали освен всички катерачи в района и почти всички жители на съседните села. Истински светски панаир. 😊

Във всяко село има магазин, почти във всяко село има малка таверна. Почти никой не говори друг език освен гръцки, но всичко са широко усмихнати и много гостоприемни.

Повечето села са обезлюдени, както и в България, младите са напуснали и са останали предимно стари хора.  Основно се занимават с животновъдство.

Нормално е докато вечеряш на площада да мине някой с прясно заколено животно на рамо и да го занесе в кухнята. Ами оттам идва сувлакито все пак.

Това е една от идеите на фестивала: да се популяризира мястото, за да се запази поминъкът на тези хора.

Очаквайте повече, отколкото сте си поръчали. Ще ви донесат хляб, вода, може да ви нагостят със сърмички, нищо че не сте ги поръчали, задължително ще ви почерпят с парче сладкиш. А баклавата тук е невероятна. 😊

Ами май това е от нас с Тренера и предработното ни катерачно приключение.

Дано сме успели да разпалим любопитство за катерене и приключения.

Поздрави и до скоро,

Деси


Add Comment