Olympic Solidarity Youth Camp in Spain, 24-30 March 2024

С огромна радост можем да съобщим за едно чудесно събитие, в което взе участие за втора поредна година Марина Анастасова, състезател по ски-алпинизъм на Клуб по Катерене и Алпинизъм – Тренелариум.

Събитието е организиране съвсемсно от International Ski Mountaineering Federation (ISMF) и Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada (FEDME).

Миналата година за първи път бе проведен този форум в Закопанйе, Полша, с надеждата да бъде популяризиран този спорт и да се въвлекат повече млади хора, които да го практикуват.

Тази година организаторите се спряха на чудесния район в Пиринеите, за да представят второ издание на  Olympic Solidarity Training Camp 2024г.

 Всяка федерация по света имаше възможност да изпрати едно момче и едно момиче, родени в диапазона 2004 – 2008 г., като представители на своята страна, придружени от един треньор.

 Марина Анастасова и Марко, бяха придружени от Цветомир Георгиев – Цеката на това събитие.

Надслова на събитието е „ Fostering skills, unity and cultural exchange in the Spanish Pyrenees”.

 Определено действа много стимулиращо подобно участие за българските участници и всички се надяваме Марина и Марко да запазят своя хъс и да вземат участие, след добра подготовка в международните състезания, за тяхната възрастова група по света.

 Програмата на събитието включваше сесии по лавинна безопасност, технически умения за боравене с необходимата екипировка за ски алпинизъм, щафетно състезание, скоростни отсечки, каране на ски на писта и извън писта, сервизиране и поддръжка на екипировката за ски алпинизъм. Отделно беше включена културна и развлекателна програма, така че участниците да имат максимална възможност да се опознаят, да контактуват, да споделят прилики и различия.

 Както сподели Марина –„ Сприятелих се с три момичета, една чилийка, една испанка и една колумбийка. Уж всички говорехме испанки, но всеки испанкси беше различен и учехме една от друга. Когато не успявахме да се разберем помежду си на испански, включвахме всички на английски“.

 Дано, тези събития продължават да се случват, защото освен чисто спортните умения, които участниците получават, този младежки обмен е също изключително ценен за развитието на всеки отделен човек.

Дано това стане и повод, ситуацията в нашата федерация по катерене и алпинизъм да се промени и да се появи нужда от национален треньор, който да помогне за създаването на национален отбор по ски алпинизъм.

 Дотогава, всички ще си налегнем „ските“ и ще обединим сили и възможности и ще напънем достатъчно, за да покажем, че можем да сме конкуретни на силните нации в този спорт.


Add Comment