Пролетен катерачен лагер

Дойде време за един истински катерачен лагер 🙂

Катеренето е голяма част от нашия живот – любимо занимание, което дълги години ни радва, зарежда, мотивира… Винаги сме искали да направим лагер посветен основно на този спорт и моментът дойде. За район на провеждане сме избрали една от люлките на българския алпинизъм – скалите край гара Лакатник. Районът предлага изключително многообразие от маршрути с най-различна трудност и характер. Това е програма, която е замислена за тези, които вече са се докосвали до този спорт и с радост биха посветили 5 дни от ваканцията, за да се насладят в цялата му прелест. Подходяща е за всички деца на възраст от 10 години нагоре, които имат желание да се потопят в приключенския свят на Тренелариум.

Необходими качества и умения на участниците са: желание за приключения, желание за катерене, любопитство,  смелост за докосване до нови хоризонти и големи усмивки.

Какво ще получите в замяна от нас, екипа на Тренелариум:

Седем приключенски дни, по време на които ще се потопим в тайните на Искърския пролом, ще се катерим, ще се разхождаме, ще проникнем в пещера, ще се спуснем по въже до къщичка за птици кацнала на скалите на 100 метра над реката, ще гледаме извивките на планината отвисоко, ще се наслаждаваме. Вечер ще споделяме, анализираме и ще навлизаме все по-дълбоко в катеренето чрез беседи, презентации, книги…

Пътеводител на програмата по дни:

Ден 1

Събираме се на входа на Централна ЖП Гара – София. Да, точно така! Ще пътуваме с влак, защото е по-екологично, по-приключенско и по-забавно. Пристигаме и се настаняваме в уютната Къща за гости Марчела в село Гара Лакатник с невероятна панорама към скалите. Стаите са за 3-4 души. Има си и ресторант, в който ще се храним.

Ще се запознаем помежду си, с тренерите и с това какво ни очаква през следващите дни. След това ще обядваме и заредени с енергия ще се отправим към първия сектор за катерене в програмата, където ще се разкършим и вработим.

Ден 2

С приятна 30 минутна разходка ще отидем до огромен скален венец с над 300 маршрута за катерене. Ще катерим през целия ден, като на обяд ще се подкрепим с това, което сме си приготвили сутринта. Вечерта ще имаме много за дискутиране 🙂 Ще изгледаме филм представящ различните стилове катерене.

Ден 3

Този ден ще отидем към Алпийска поляна – едно от първите места с катерачни маршрути в България. Тук са правили първите си стъпки почти всички български катерачи и алпинисти. Ще катерим по скали с богата история. Ще усетим тръпките на първите. След обяда ще се учим да се спускаме на рапел. Първо от по-ниско, а после и от високо 🙂

Ден 4

Натрупали сме умора предните дни и имаме нужда да си починем малко от катерене. Какво по-хубаво от приятна разходка в живописна местност с исторически и културни забележителности. Ще отидем с влака до Черепишкия манастир. След като се потопим в тишината и спокойствието му ще си направим панорамен преход към Люти брод с панорамен обяд. Ще видим къде Баба Илийца е връзвала лодката си. Хващаме влака и се прибираме в къщата, а след вечеря ще споделим чудна история от високи планини.

Ден 5

С нови сили отиваме към Вражите дупки – районът с многото маршрути, но на различни сектори от предния път. Има толкова много за катерене. Многообразието от скала е голямо и искаме да видим всичко. Ден изцяло посветен на катерене 🙂

Ден 6

Този ден ще отправим голямо предизвикателство към себе си. През цялото време, когато сме в къщата за гости или на скалите, виждаме една малка къщичка, сякаш за птици, кацнала на скалите, високо над пролома. Е, ред е да погледнем света от тази къщичка, да се спуснем или изкатерим до нея, да погледнем света от птичи поглед. Вечерта ще си направим „гала вечеря“ в уютен ресторант, точно до голям карстов извор и до просторна пещера. Ами заслужили сме си го 🙂

Ден 7

Ваканцията е към края си, за съжаление и лагерът също. Пръстите парят от допира със скалата. През изминалите дни сме поопознали района, изкатерили сме някои маршрути, други не. Иначе казано: последна възможност за изчистване на проектите. Катерене на макс без да пазим сили. Връщаме се в къщата за обяд, след което събираме багажа и хващаме влака за София.

04 април – 10 април 2022
Района на Гара Лакатник - Стара планина
Такса за участие - 780 лева
Срок за записване - до 29 март 2022

Разни важности и необходимости:

Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в района на Гара Лакатник в Искърското дефиле.

Таксата включва:

Настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка, такса за посещение на природни и исторически забележителности, транспорт и застраховка.

За кого е подходяща:

Програмата е подходяща за деца навършили 10 години, с желание за вертикални приключения.

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до climb.trenelarium@gmail.com

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂