Тайнството на катеренето Русенски Лом

Пролетта е прекрасен сезон за катерене в България. Достатъчно хладно е, за да има добро сцепление, дори на миниатюрните стъпки и хватки. Достатъчно свежо е, за да се стегнеш на пасажа. Природата наоколо се възражда. Слънцето топли меко и приятно. Въобще има идеални условия да се насладиш на любимото занимание.

Пролетната ваканция ни дава цели 7 дни, в които  да се раздвижим по скалите. Избрали сме живописния, изпълнен с тайнствени места район на р. Русенски Лом. Каньонът изобилства със скални манастири, пещери, светилища и множество обекти предлагащи безкрайни възможности за посвещаване в тайнството на катеренето.

Какво ще прeживеем през тези 7 дни:

Ден 1

Настаняване и запознанство

Среща на добре познатия ни паркинг срещу стадион Васил Левски и отпътуване в 8:00. Настаняване и обяд в уютна къща за гости в китното село Кошов. Къщата освен удобство и уют, разполага и с огромен двор, който опира в скалите за катерене! В прекрасният двор пък има възможност и за опъване на палатков лагер, затова оставаме на вас да изберете къде ще пренощувате! Ако предпочитате спането на палатка, ще имате на разположение баня с гореща вода и тоалетна. След обяда и настаняването ще катерим на най-близките до нас маршрути, което ни позволява да изпратим слънцето от някоя скала. Вечеря и разбор на деня.

Ден 2

Катерене на трудни маршрути

Само на 15 минути се намира един от много добрите обекти в България – Табачка. Разполага с над 70 маршрута, които започват от 5А категория на трудност и достигат до 8B, или иначе казано, ще има предизвикателство за всеки. Скалата е варовик примесен с пясъчник и ще се насладим на интересни хватки. Целта на днешния ден е да надхвърлим обичайните ни граници и да опитаме трудни движения. Когато пръстите вече отказват да държат, ще се разходим до крепостта Червен, съвсем близо до нас. Вечерята ще е питателна за да възстанови изразходваните сили.

Ден 3

Пак катерене

Днес ще се отправим към Басарбово, отново по бреговете на река Черни Лом. Скалата отново е мек варовик и за този обект са характерни различни по големина дупки и джобчета. Налични са над 50 маршрута и отново ще има за всяко ниво катерачи. В близост до маршрутите е разположен живописния скален манастир Свети Димитрий Бесарбовски, който ще посетим в края на деня.

Ден 4

Пак и пак катерене

За да преборим умората и да се заредим с енергия, ще започнем деня с йога на поляната преди закуска. След това отиваме към Пепелина, където през 2020 се проведе традиционната катерачна среща и държавно първенство. Тук скалата наподобява тази на Табачка – мек варовик с пясъчник. Има разнообразие от маршрути по плочи и надвеси  с дължина до цели 60 метра. Реката отново е близо до нас и във времето за почивка между маршрутите ще се наслаждаваме на отражението на есенните багри в нея. В края на деня се събираме на последната ни обща вечеря и е време за споделяне, раздувки и смях.

Ден 5

Ден за изкатерване на проекти

Много е хубаво на Табачка. Със сигурност ще сме си сътворили проекти там, или пък просто ще искаме да покатерим още в тази райска катерачна градина. Раздаване на макс. Вечерта ще сме изтощени и се прибираме в къщата да си сготвим вкусно, презаредим и наспим. Преди сън ще проведем дискусия за важността на възстановяването.

Ден 6

Ден за изкатерване на проекти 2

Басарбово също заслужава 2-ро посещение. Просто има прекалено много хубави маршрути, че да му отделим само един ден.

Раздаване на макс 2. Вечерта ще сме още по-изтощени и се прибираме в къщата да си сготвим вкусно, презаредим и наспим. Преди сън ще се насладим на катерачен филм, показващ най-доброто от съвременната сцена.

Ден 7

Последен ден катерене и отпътуване

 Неусетно дойде и последният ден от нашето катерачно пътуване. След закуска оправяме багажа си, като най-отгоре оставяме еспадрилите и седалките. Днес за десерт сме си оставили още един нов обект по поречието на р. Русенски лом – Широково. Маршрути има много, но кожите по пръстите вече са малко. Ще изкатерим нещо лесно за финал на нашият лагер. След това изморени се отправяме към София и началната точка от нашето катерачно приключение. Знаем, че ще се върнем, защото тези няколко дни не са достатъчни за красотата и тайните на района.

30 март - 5 април 2024
Долината на река Русенски Лом
Такса за участие - 1190 лв / За членове на клуба - 1120 лв
При спане на палатка - 1040 лв / за членове на клуба - 950 лв
Срок за записване - до 22 март 2024

Разни важности и необходимости:

Декларация от родител за съгласие за участие в програмите на „Тренелариум“. Попълване на медицински формуляр за здравословното състояние на участника и/или когато е необходимо, описание на прием на съответните лекарствени медикаменти.

Място на провеждане на програмата:

Програмата ще се проведе в района на река Русенски Лом

За желаещите да нощуват на палатка:

Трябва да разполагате с бивачна екипировка – топъл спален чувал с комфорт около 0-5 градуса, 2 постелки, или надуваем дюшек и палатка.

Таксата включва:

Настаняване, храна, водещи тренери, специализирана екипировка и транспорт.

За кого е подходяща:

Програмата е подходяща за деца навършили 9 години, които имат предварителен опит с катеренето.

Как да се запишем

Изпратете формата за записване или писмо до climb.trenelarium@gmail.com

Как да се запишем

За да заявите участие в програмата е необходимо да ползвате контактната ни форма. В отговор ние ще ви изпратим „наръч“ с документи за попълване 🙂 и списък с полезни и необходими вещи за комфортното прекарване на участниците в нашите програми!
КОНТАКТИ

нека да си сверим календарите 🙂