Младежка, международна среща по ски-алпинизъм в Закопане 2023г.

Между 12 и 16 април тази година, двама млади състезатели от нашия клуб по ски-алпинизъм КАК Тренелариум, взеха участие в международна среща за младежи и девойки и участваха на състезание в Закопане, Полша. Двамата бяха изпратени по инициатива на ISMF (международната федерация по ски алпинизъм) и с подкрепата на Българска Федерация по Катерене и Алпинизъм, придружени от треньора Цветомир Георгиев – Цеката.

Марина (15г.) и Тома (18г.) са любители, в този много изискващ спорт, но все пак с известен опит в състезания от българския шампионат от последите два зимни сезона.

През първия ден на спортния лагер в Полша, на участниците беше проведено обучение по първа помощ и лавинна безопасност. И двете теми бяха добре познати на Марина и Тома от няколкото им участия в обучителните курсове в Тренелариум. Но както всички добре знаем, колкото повече се участва в опреснителни курсове с тази тематика, толкова по-добре!

Вторият ден беше посветен на запознаване с района на състезнието и „прогонване“ на екипировката. В ски-алпинизма трябва да бъдеш истински добре подготвен за зимната планина! Задължителни са уменията за каране на ски в извънпистов терен, ходене с „колани“ и „панти“, катерене с котки, самозадържане с пикел по заснежен или заледен терен, боравене с лавинна екипировка, ориентиране при намалена или дори липсваща видимост и много, ама много издържливост! Организаторите се постараха да дадат възможност на младите надежди от страни от цял свят, да се запознаят с трасето, така че да преценят заедно с треньорите си, дали възможностите им позволяват да вземат участие в състезанието.

„Надъхани“ от Цеката, Марина и Тома приеха предизвиктелството да вземат участие в състезанието за Националната купа на Полша! Малцина от останалите участници в срещата се осмелиха и това направи задачата за предно класиране трудна (или пък лесна – в зависимост от гледната точка). В крайното класиране Марина е трета (от три завършили участнички в категория до 16 години), а Тома е девети от 9 успешно завършили в категория до 18г.

За всеки, който е запознат със ски-алпинизма, е ясно, че най-важното е успешното завършване в контролното време. Ние сме много горди, че нашият клуб изпрати двама представители, които доказаха, че могат да покрият високите стандарти на този многообразен планински спорт. Ентусиазирани сме и от новините, че ски-алпинизмът е съвсем близо до приемането му в семейството на олимпийските спортове!

Зимният сезон вече е към края си, но ние започваме да мислим стратегията за догодина, защото искаме да увеличим броя на състезателите ни, да ги подготвим за по-големи успехи и най-вече да привлечем любители деца и пораснали, които искат да прекосяват свободни зимната планина, участвайки в програмите на Тренелариум.

 


Add Comment